Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chlebek z chrupiąca skórką.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru, ciepłej wody i łyżki mąki robimy zaczyn drożdżowy. Woda nie może być za ciepła, bo zabijemy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie drobno kroimy cebulę oraz boczek w drobną kostkę. Na patelnie nalewamy niewielka ilość oleju i podsmażamy boczek. Kiedy się zrumieni wrzucamy cebulę i czekamy aż nabierze złotego koloru.
Mieszamy dwa rodzaje mąki z rozczynem i solą. Powoli dolewamy wody i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie dodajemy skwarki i cebulę z całym tłuszczem. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Formujemy bochenek.
Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temp. 200 stopni. Po 3 minutach otwieramy piekarnik i za pomocą spryskiwacza delikatnie wpryskujemy mgiełkę wody (ok. 5 psiknięć). Pieczemy na złoty kolor.