Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chlebek z chrupiąca skórką.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24908
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1070
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4396
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1194
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1332
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4381
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24908
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1070
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4396
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1194
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1332
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4381
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru, ciepłej wody i łyżki mąki robimy zaczyn drożdżowy. Woda nie może być za ciepła, bo zabijemy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie drobno kroimy cebulę oraz boczek w drobną kostkę. Na patelnie nalewamy niewielka ilość oleju i podsmażamy boczek. Kiedy się zrumieni wrzucamy cebulę i czekamy aż nabierze złotego koloru.
Mieszamy dwa rodzaje mąki z rozczynem i solą. Powoli dolewamy wody i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie dodajemy skwarki i cebulę z całym tłuszczem. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Formujemy bochenek.
Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temp. 200 stopni. Po 3 minutach otwieramy piekarnik i za pomocą spryskiwacza delikatnie wpryskujemy mgiełkę wody (ok. 5 psiknięć). Pieczemy na złoty kolor.