Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chlebek z chrupiąca skórką.
Jak dobrze wiemy, Karol Okrasa jest znany z łamania przepisów. Tym razem jego...
Odsłon: 8237
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam...
Odsłon: 717
Prosty i smaczny sposób na pyszne danie obiadowe. Malutkie klopsiki wieprzowe...
Odsłon: 102
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam...
Odsłon: 717
Prosty i smaczny sposób na pyszne danie obiadowe. Malutkie klopsiki wieprzowe...
Odsłon: 102
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru, ciepłej wody i łyżki mąki robimy zaczyn drożdżowy. Woda nie może być za ciepła, bo zabijemy drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie drobno kroimy cebulę oraz boczek w drobną kostkę. Na patelnie nalewamy niewielka ilość oleju i podsmażamy boczek. Kiedy się zrumieni wrzucamy cebulę i czekamy aż nabierze złotego koloru.
Mieszamy dwa rodzaje mąki z rozczynem i solą. Powoli dolewamy wody i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie dodajemy skwarki i cebulę z całym tłuszczem. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Formujemy bochenek.
Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w temp. 200 stopni. Po 3 minutach otwieramy piekarnik i za pomocą spryskiwacza delikatnie wpryskujemy mgiełkę wody (ok. 5 psiknięć). Pieczemy na złoty kolor.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami
Pieczywo
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną
Pieczywo
Chleb czosnkowy (chleb z czosnkiem)
Pieczywo
Bułki pszenne, śniadaniowe.
Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami
Pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu i bakalii. Smakują wyśmienicie...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną
A może chcecie pomysł oraz przepis na nowe bułki nie tylko na śniadanie, jeśl...
Odsłon: 292