Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13982
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15774
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6396
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13982
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15774
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6396
Składniki
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesiać, dodać sól, jogurt, ocet, miód oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiać robotem lub mikserem (końcówka z hakami), aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiać jeszcze przez kilka minut, zbić w kulkę i odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch chleba posypać mąką i ponacinać nożem.
Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym włożyć do zimnego piekarnika, nagrzać do 220 stopni i piec przez 55 minut. Na pięć minut przed końcem zdjąć przykrywkę, aby podpiekła się skórka.