Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2646
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20151
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 569
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 754
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7188
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2646
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20151
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 569
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 754
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7188
Składniki
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na kilka minut. Obie mąki przesiać, dodać sól, jogurt, ocet, miód oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiać robotem lub mikserem (końcówka z hakami), aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiać jeszcze przez kilka minut, zbić w kulkę i odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 h. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch chleba posypać mąką i ponacinać nożem.
Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym włożyć do zimnego piekarnika, nagrzać do 220 stopni i piec przez 55 minut. Na pięć minut przed końcem zdjąć przykrywkę, aby podpiekła się skórka.