Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pieczony metodą "garnkową" na stałe zagościł na moim stole bo jest po prostu pyszny i praktycznie sam się robi. Kto jeszcze nie piekł takiego chleba koniecznie musi spróbować, a zapewniam, że nie będzie żałował.
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin.
Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut.
Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut.
Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale pysznie smakuje od razu po upieczeniu posmarowany masłem.
Smaczny przepis na danie z makaronem. Nie uwierzysz jakie to proste! Zachęcam...
Odsłon: 5625
Chleb z kaszy jaglanej to wyjątkowo smaczne, domowe pieczywo, które przygotow...
Odsłon: 373
Przepis dnia
Makaron z przepysznym kremowym sosem , który powstaje z połącznia burraty i p...
Odsłon: 316
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 41
Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem,...
Odsłon: 27
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 177
Chleb z kaszy jaglanej to wyjątkowo smaczne, domowe pieczywo, które przygotow...
Odsłon: 373
Przepis dnia
Makaron z przepysznym kremowym sosem , który powstaje z połącznia burraty i p...
Odsłon: 316
Świetna alternatywa dla mięsnych burgerów. Inspiracją są smaki azjatyckie, al...
Odsłon: 41
Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem,...
Odsłon: 27
Kiełbasa zrobiona jest z golonki wieprzowej, boczku oraz łopatki wieprzowej....
Odsłon: 177
Składniki
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin. Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut. Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut. Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale pysznie smakuje od razu po upieczeniu posmarowany masłem.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z kaszy jaglanej
Pieczywo
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Chleb z kaszy jaglanej
Chleb z kaszy jaglanej to wyjątkowo smaczne, domowe pieczywo, które przygotow...
Odsłon: 373
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Bardzo smaczne bułeczki nadziane farszem z pieczarek, suszonych pomidorów i c...
Odsłon: 7336