Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny chleb na drożdżach z dyniowym puree i orzechami poleca się na śniadanie.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16825
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 96
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23702
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16825
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 96
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23702
Składniki
Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, puree z dyni i tymianek. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekane orzechy i oliwę z oliwek. Wyrabiamy do czasu, aż orzechy i oliwa dobrze się połączą z ciastem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, formujemy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do chleba. Nakrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut). Pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.