Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny chleb na drożdżach z dyniowym puree i orzechami poleca się na śniadanie.
Przepis dnia
Steki z kalafiora z pieczarkami w sosie śmietanowym to danie wegetariańskie,...
Odsłon: 42605
Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego...
Odsłon: 539
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 18
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2560
Przepis dnia
Steki z kalafiora z pieczarkami w sosie śmietanowym to danie wegetariańskie,...
Odsłon: 42605
Sznycle królewskie, czyli kotlety z rozpływającego się w ustach, delikatnego...
Odsłon: 539
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 18
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 204
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2560
Składniki
Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, puree z dyni i tymianek. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekane orzechy i oliwę z oliwek. Wyrabiamy do czasu, aż orzechy i oliwa dobrze się połączą z ciastem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, formujemy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do chleba. Nakrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut). Pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.