Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy wypiek chlebów to rewelacyjny sposób na przygotowanie pysznego i niedrogiego pieczywa. Chleb z gara na maślance jest banalnie prosty w przygotowaniu, a efekt może z powodzeniem konkurować z wypiekami z najlepszych piekarni. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt zachwyca za każdym razem.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1936
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 837
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2512
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 837
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1936
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 837
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2512
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 837
Składniki
Maślankę wyciągnij z lodówki i przygotuj, aby miała temperaturę pokojową. Wodę podgrzej w rondelku, powinna być letnia (nie gorąca). Do dużej miski przesiej mąkę chlebową. Zrób delikatne wgłębienie, wsyp suche drożdże, wlej maślankę i olej, dopraw solą.
Zacznij wyrabiać ciasto, możesz to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera z końcówką hakiem. Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć, wlewaj powoli ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto kilkanaście minut, aż będzie miało zwartą konsystencję. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem w ciepłe i suche miejsce. Po godzinie lub półtorej ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy uderz w nie pięścią i wyciągnij.
Wyłóż ciasto na blat, wcześniej posyp go delikatnie mąką. Wyrób ponownie rękoma. Uformuj bochenek i ułóż go w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem lub kamionkowym. Na wierzchu natnij chleb ostrym nożem, możesz zrobić wzór kraty. Zostaw tak jeszcze na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Przykryj naczynie i piecz chleb przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i jeszcze piecz, aby skórka się spiekła przez około 15 minut. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę miodu.