Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z bajecznie chrupiącą skórką. Pięknie wyrasta, utrzymuje okrągłą formę, w środku jest niesamowicie sprężysty. Sekretem smaku jest sposób pieczenia chleba w żeliwnym garnku. Pieczywo wykonane z tego przepisu nie potrzebuje żadnych dodatków. Najlepiej smakuje chwile po wyjęciu z piekarnika.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 890
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22409
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 890
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22409
Składniki
Zacznij od rozczynu. Do miski wkrusz drożdże, zasyp je cukrem, dodaj łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłej wody. Składniki wymieszaj. Naczynie z zaczynem przykryj i odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsyp pozostałą część mąki. Zrób wgłębienie. Do środka dodaj łyżkę miękkiego masła, wlej pozostałą część wody, wsyp szczyptę soli i dodaj wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagnieć ciasto.
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj dwa garnki - jeden żeliwny i drugi garnek kuchenny o podobnym rozmiarze.
Normalny garnek lekko natłuść masłem. Spód i brzegi wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Krótko wyrabiaj dłońmi, następnie umieść je w garnku wyścielonym papierem do pieczenia.
Garnek z ciastem ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym samym czasie garnek żeliwny z pokrywą umieść w piekarniku. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Wyrośnięte ciasto natnij wzdłuż przy użyciu ostrego noża. Z piekarnika wyciągnij rozgrzany garnek żeliwny. Ciasto na chleb przenieś razem z papierem do nagrzanego garnka, następnie go przykryj i wstaw do piekarnika. Na dole piekarnika umieść naczynie wypełnione wodą (ten zabieg sprawi, że chleb będzie miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę).
Chleb piecz przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i zdejmij pokrywę z garnka. Chleb piecz przez kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i od razu z garnka żeliwnego. Bochenek studź na kratce.