Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z kaszy jaglanej to wyjątkowo smaczne, domowe pieczywo, które przygotować można na wiele sposobów. W trudniejszym wariancie piecze się go z samodzielnie zmielonej mączki z suchej kaszy. Do chleba można dodać ulubione nasiona albo suszone owoce. Osoby z nietolerancją glutenu mąkę pszenną mogą zastąpić np. mąką z tapioki. Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na chleb z kaszy jaglanej. Dzięki wcześniejszemu ugotowaniu kaszy można go przygotować naprawdę szybko.
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 247
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 194
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 1736
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1003
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 82
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 247
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 194
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 1736
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1003
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 82
Składniki
Przygotuj zaczyn. Rozkrusz drożdże i zalej w misce 3 łyżkami wody. Dodaj cukier, łyżkę mąki. Wymieszaj zaczyn tak, by drożdże się rozpuściły. Pozostaw na co najmniej 15 minut w ciepłym miejscu.
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie, zblenduj.
Przesiej obie mąki przez sitko i wymieszaj z solą.
Połącz w misce mąki z zaczynem i zblendowaną kaszą jaglaną. Ręcznie lub mikserem na niskich obrotach wymieszaj na jednolitą masę. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na koło 30 minut – aż ciasto podwoi swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta uformuj podłużny bochenek i ułóż na blasze oprószonej mąką. Możesz też przełożyć ciasto do foremki keksowej (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia (pod ściereczką, w ciepłym miejscu) na około 30 minut.
Wykonaj na wyrośniętym cieście kilka poprzecznych nacięć. Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 50-60 minut.
Gdy chleb się upiecze, przestudź go na kratce przed rozkrojeniem.