Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki lnianej. Ja swój chleb ukroiłam jeszcze gorący więc jest trochę "gniotek" ale po wystygnięciu ładnie się już kroi. Smakuje świetnie z pastą budwigową z miodem.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 46
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 46
Składniki
Mąki umieszczamy w misie i trzepaczką dobrze je mieszamy. Dodajemy cukier, sól i drożdże ( ja zawsze drożdże rozpuszczam w niewielkiej ilości wody). Ponieważ mąki bardzo szybko absorbują wodę składniki należy szybko zmieszać. Odmierzoną ilość wody wlewamy i szybko mieszamy trzepaczką. Po zmieszaniu ręką zagniatamy chwilę ciasto i formujemy bochenek. Układamy go na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze i przykrywamy większą miską do wyrośnięcia na 60 minut. Chleb nie rośnie zbyt dużo. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni C przez 45-50 minut.