Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w internecie bardzo popularny jest chleb pieczony w garnku, więc i ja się skusiłam, żeby wypróbować tę metodę. Przyznam szczerze, że efekt przerósł moje oczekiwania chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, a samo wykonanie tego pysznego chleba nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki:
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85240
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2531
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9984
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3985
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7104
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85240
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2531
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9984
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3985
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7104
Składniki
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin. Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut. Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut. Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale jest przepyszny na gorąco więc bardzo trudno się oprzeć. Rada: Chleb najlepiej kroić ząbkowanym nożem do chleba.