Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w internecie bardzo popularny jest chleb pieczony w garnku, więc i ja się skusiłam, żeby wypróbować tę metodę. Przyznam szczerze, że efekt przerósł moje oczekiwania chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, a samo wykonanie tego pysznego chleba nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki:
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 469
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 469
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Składniki
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin. Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut. Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut. Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale jest przepyszny na gorąco więc bardzo trudno się oprzeć. Rada: Chleb najlepiej kroić ząbkowanym nożem do chleba.