Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pełnoziarnistej mąki płaskurki udało mi się upiec pyszny chleb.
foremka 25 x 11 cm, miska, łyżka, kubek, ściereczka do przykrycia miski
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 330
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3831
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 330
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3831
Składniki
Obie mąki oraz sól mieszam i przesiewam do miski. Drożdże wkruszam do kubka dodaję cukier łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody. Rozrabiam na gładką papkę i odstawiam w ciepłe miejsce na około dziesięć minut. Jak zaczyn zacznie pracować przelewam go do mąki i dodaję pozostałe składniki. Ciasto mieszam najpierw drewnianą łyżką następnie wyrabiam ręką aż ciasto będzie zwarte, elastyczne i nie będzie lepiło się do rąk. Z ciasta robię kulę wkładam do oprószonej mąką miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60minut. Po tym czasie zagniatam ciasto jeszcze raz przez chwilę i odstawiam na kolejne 30 minut. Nastawiam piekarnik na 190 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładam do lekko natłuszczonej foremki o wymiarach 25 x 11, wyrównuję wierzch nacinam wzdłuż i wkładam do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po godzinie od razu wyciągam formę z piekarnika wyjmuję z niej chleb i studzę na kratce.