Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakoś tak mnie dziś naszło na pieczenie chleba, przyznam się wam że to mój drugi chleb w życiu. A że w domu zalegała mi mąka żytnia chlebowa postanowiłam po kombinować i wyszedł, wyszedł naprawdę cudowny pachnący w całym domu chlebuś. O dziwo nie ma zakalca a skórka jest tak chrupiąca że można jeść suchy chleb. Polecam serdecznie jeśli ktoś nigdy nie piekł chlebka.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3949
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29422
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 178
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18853
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3949
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29422
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 178
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18853
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 794
Składniki
Do miski dodać wszystkie składniki i wszystko wymieszać łyżką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać 2 spore garście mąki luksusowej oraz olej i dokładnie wyrobić ręką.
Wyrobione ciasto ( lekko się klei ale proszę się tym nie przejmować ) przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Jak już podwoi swoją objętość posmarować dwoma łyżkami mleka i wstawić je do nagrzanego piekarnika.
Na 190 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu i wyjęciu z formy studzić na kratce ( może być od piekarnika ) do całkowitego ostudzenia.
Chleb wyszedł bardzo smaczny a do tego jeszcze masło prawdziwe to jak to mówią " niebo w gębie ". Polecam.