Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Razowy na zakwasie a te małe ziarenka dodają dużo orzechowego smaku.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105464
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 92
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105464
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 92
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Składniki
Ostatnio piekę chleb co tydzień więc wykorzystuje rożne dodatki. Ten smakował wybornie. Zakwas: Do litrowego słoja dawałam codziennie po łysze mąki żytniej i wodę i mieszałam. Po tygodniu będzie już cały słój, zawartość będzie się podnosić po dodaniu mąki a zapach będzie mocno kwaskowy. Resztę zakwasu znowu zaczęłam dokarmiać na następny bochenek. Do misy dałam trzy rodzaje mąki, odlałam dwie szklanki zakwasu, sól, i namoczone nasiona chia. Innym razem dodałam suche nasiona- one i tak napęcznieją podczas wyrastania. Masę wyrobiłam w robocie- można łyżką i dla ułatwienia dodać odrobinę wody.
Masę wyłożyłam do wytłuszczonej keksówki. Posypałam jeszcze chia i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryferze. Chleb będzie wyrastał co najmniej 4 h. Ma wychodzić z blaszki.
Wyszedł :) Piekłam 40 minut w 180 stopniach, wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu chleb smaruje się wodą- skórka będzie chrupiąca.
Smacznego :)