Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z niskim IG to świetna propozycja dla osób cierpiących na cukrzycę. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym powoduje nagłe skoki cukru, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Istnieje jednak rozwiązanie dla tych, którzy kochają chleb i nie chcą się z nim rozstać. Wystarczy zamienić zwykłą mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Zwykłe płatki owsiane także mają niski indeks.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 720
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 720
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Składniki
Płatki owsiane włóż do głębokiej miseczki i zalej 50 ml wody. Wstaw naczynie do mikrofalówki i podgrzewaj na najwyższej mocy przez 1 minutę. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Pozostałą wodę delikatnie podgrzej i przelej do dużej miski. Dodaj: drożdże, cukier, sól, olej, oba rodzaje mąki i chłodne już płatki owsiane.
Masę wymieszaj ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto będzie już jednolite, przełóż je na stolnicę. Zagniataj je jeszcze przez 5 minut, w razie potrzeby podsypując mąką.
Przykryj ciasto czystą ściereczką i zostaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj bochenek i ułóż go w keksówce natłuszczonej olejem. Ponownie przykryj bochenek i zostaw na 30 minut. Po tym czasie możesz posypać wierzch sezamem.
Piekarnik nagrzej do 190 st. Celsjusza. Piecz chleb przez 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmij go z formy i ostudź całkowicie na kratce przed pokrojeniem. Chleb z niskim IG podawaj z ulubionymi dodatkami lub samodzielnie.