Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowity ze słonymi i słodkimi dodatkami albo po prostu posmarowany masłem. Szczególnie pasuje do niego ser brie lub camembert.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 515
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1162
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 260
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 33
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 515
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1162
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 260
Składniki
Wyrobić wszystkie składniki przez ok. 5 minut mikserem. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie poskładać ciasto ręką i przełożyć do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną obficie mąką, aby się nie przykleił. Odstawić na kolejne 2 godziny. Do piekarnika wstawić brytfannę i rozgrać go do 225°C. Gdy się nagrzeje przerzucić chleb do nagrzanej brytfanny, przykryć i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć grzanie do 200°C, odsłonić chleb i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb od razu przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Świeżo ostygnięty smakuje wyśmienicie, ale jak to na zakwasie, może leżeć przez kilka dni. ;)