Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1494
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8270
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 197
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4292
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1494
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8270
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 197
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4292
Składniki
Zakwas: Do litrowego słoja codziennie dodaje sie po łysze maki żytniej i wodę i miesza. Po tygodniu zakwas będzie gotowy- mocno kwaskowy i będzie się podnosił po dodaniu mąki. Odlałam dwie szklanki- reszta jest początkiem zakwasu na kolejny chleb. Do misy dałam trzy rodzaje mąki i płatki, sól i oliwę - która nie jest obowiązkowa. Płatki wyciągają wodę więc przy dodaniu suchego dodatku trzeba prawdopodobnie będzie dodać jeszcze odrobinę wody. Masę wyrobiłam w robocie- można łychą- wtedy można dodać więcej wody aby masa była luźniejsza.
Masę wyrabia się do połączenia składników.
Masę wyłożyłam do wysmarowanej olejem keksówki, posypałam płatkami i nacięłam. Przykryłam ścierką i postawiłam na kaloryferze na co najmniej 4 godziny.
Wyrósł :) Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 C na 40 minut. Po wyjęciu smaruje się chleb wodą. Pozostawiony na chwile w blasze lekko zawilgnie i skórka nie będzie zbyt chrupka. Chleb trzyma się dobrze przez tydzień.
Smacznego :)