Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z pomidorami i dodatkiem oliwek to kwintesencja śródziemnomorskich smaków. Możesz go jeść samodzielnie, z masłem dobrej jakości, chrupiącymi warzywami, wędliną albo na słodko. W każdej formie smakuje wyśmienicie.
Polecam.
Odsłon: 83
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2431
Polecam.
Odsłon: 83
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2431
Składniki
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. W wysokim naczyniu wymieszaj pokruszone drożdże z cukrem, łyżką mąki i letnią wodą. Odstaw na około 10 minut aż drożdże zaczną pracować i całość będzie się pienić.
W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą i ziołami prowansalskimi. Dodaj drożdże. Wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Wtedy dodaj oliwę i dalej wyrabiaj przez 10 minut. Uformuj kulę i zostaw w misce.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a oliwki przekrój na połówki. Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto z miski i krótko je zagnieć. Możesz podsypać delikatnie mąką.
Dodaj pomidory i oliwki do ciasta, a następnie ponownie wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadziły. Uformuj z ciasta owalny bochenek. Natnij go od góry. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut, aby ponownie wyrosło.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Bochenek chleba umieść na blaszce do pieczenia i wstaw na około 30-35 minut do piekarnika. Wystudź na kratce.