Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i bardzo smaczny:)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 925
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2143
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 925
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2143
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1 łyżka octu, to wszystko mieszamy 50g drożdży rozpuszczamy w 0.75 l ciepłej wody i łyżką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, rozpuszczone drożdże oraz ocet ( można opcjonalnie dodać łyżkę oleju). Ciasto wyrabiamy ( do czasu aż będzie odchodzić od ręki) i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 20x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia ( papier smarujemy olejem i posypujemy mąką) pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto spryskać wodą i piec 1h w 175 stopniach. Po 30 minutach gdy skórka zacznie się rumienić spryskać ponownie wodą, po 10 minutach można przykryć folią aluminiową aby skórka się nie przypaliła i piec pod przykryciem do końca. Zaraz po upieczeniu wyciągnąć chlebek spryskać delikatnie wodą, przykryć ściereczką i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Można mieszać mąki ale pamiętajmy ze każda maka inaczej chłonie wodę. Ciasto nie może być suche ani mokre ma być w sam raz:)