Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i bardzo smaczny:)
Domowy comfort food.
Odsłon: 28
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 41
Moja propozycja na sernik prosty, łatwy i smaczny. Sernik na spodzie z biszko...
Odsłon: 48
Pyszne danie na drugie śniadanie.
Odsłon: 41
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 407
Domowy comfort food.
Odsłon: 28
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 41
Moja propozycja na sernik prosty, łatwy i smaczny. Sernik na spodzie z biszko...
Odsłon: 48
Pyszne danie na drugie śniadanie.
Odsłon: 41
Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...
Odsłon: 407
Składniki
1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1 łyżka octu, to wszystko mieszamy 50g drożdży rozpuszczamy w 0.75 l ciepłej wody i łyżką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, rozpuszczone drożdże oraz ocet ( można opcjonalnie dodać łyżkę oleju). Ciasto wyrabiamy ( do czasu aż będzie odchodzić od ręki) i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 20x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia ( papier smarujemy olejem i posypujemy mąką) pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto spryskać wodą i piec 1h w 175 stopniach. Po 30 minutach gdy skórka zacznie się rumienić spryskać ponownie wodą, po 10 minutach można przykryć folią aluminiową aby skórka się nie przypaliła i piec pod przykryciem do końca. Zaraz po upieczeniu wyciągnąć chlebek spryskać delikatnie wodą, przykryć ściereczką i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Można mieszać mąki ale pamiętajmy ze każda maka inaczej chłonie wodę. Ciasto nie może być suche ani mokre ma być w sam raz:)