Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
puszysty, pachnący rozmarynem chleb pszenny na drożdżach
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 75
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 61
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 265
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 174
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 75
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 61
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 265
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 174
Składniki
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, wlać wodę i 3 łyżki oliwy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z gałązek rozmarynu oderwać listki, posiekać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, dodać połowę rozmarynu. Ciasto zagnieść, uformować okrągły bochenek, przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia okrągłego naczynia żaroodpornego. Odstawić do ponownego wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dno postawić naczynie z wodą. Wyrośnięty chleb posmarować pozostałymi dwiema łyżkami oliwy wymieszanymi z łyżką wody, posypać resztą rozmarynu i płatkami soli morskiej. Piec przez 50 minut.
Upieczony chleb studzić na kartce.