Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
puszysty, pachnący rozmarynem chleb pszenny na drożdżach
...ale pyszny.
Odsłon: 730
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 642
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 373
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 176
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5146
...ale pyszny.
Odsłon: 730
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 642
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 373
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 176
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5146
Składniki
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, wlać wodę i 3 łyżki oliwy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z gałązek rozmarynu oderwać listki, posiekać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, dodać połowę rozmarynu. Ciasto zagnieść, uformować okrągły bochenek, przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia okrągłego naczynia żaroodpornego. Odstawić do ponownego wyrastania.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dno postawić naczynie z wodą. Wyrośnięty chleb posmarować pozostałymi dwiema łyżkami oliwy wymieszanymi z łyżką wody, posypać resztą rozmarynu i płatkami soli morskiej. Piec przez 50 minut.
Upieczony chleb studzić na kartce.