Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oczywiście razowy na zakwasie żytnim, podany z sadzonymi jajami.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8655
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7248
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4954
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327905
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8655
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7248
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4954
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327905
Składniki
Robiłam zakwas żytni od początku. Więc do słoja 0,9 l dałam 2 łychy mąki żytniej razowej i przefiltrowaną wodę, Wymieszałam - powinna być konsystencja gęstawej śmietany. Codziennie dokarmiałam zakwas, czyli dawałam mu mąki po dwie łyżki i wody i mieszałam. Po trzech dniach zakwas powinien się unosić po dokarmieniu. Po 5 dniach powinien być już odpowiednio kwaśny. Można go tak karmić, aż uzyska się odpowiednia ilość. W dniu pieczenia chleba dokarmiłam go ostatni raz, poczekałam aż się sporo uniesie. I zaczęłam wyrabiać chleb
Do misy dałam mąki, 500ml zakwasu i sól , słonecznik i posiekane suszone pomidory. Wyrobiłam ciasto. jeśli nie macie robota można wymieszać po prostu łyżką. Jeśli masa jest za sucha można dolać wody. Wyłożyłam masę do wysmarowanej formy- użyłam smalcu gęsiego. Chleb posmarowałam wodą i obsypałam jeszcze pestkami dyni. Chleb będzie wyrastał pod ściereczką 8 godzin lub na kaloryferze 4. Upiekłam go 45 minut w 180 stopniach. Powinno się piec około 50 ale mój piec jest chimeryczny i patrzyłam na stopień zrumienienia. Po upieczeniu można chleb posmarować jeszcze raz wodą. Smacznego :)