Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dewiza : szybko, prosto i smacznie. Taki właśnie jest ten chleb.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16873
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 849
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24047
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16873
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 849
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24047
Składniki
Do miski wsypać 1 szkl. mąki żytniej, drożdże i zalać 1 szkl. ciepłej wody, Przykryć ściereczką i zostawić na 10 min. w ciepłym miejscu..
Po tym czasie dodać mąkę, otręby, ziarna, sól, cukier i zalać 3 szkl. ciepłej wody. Wyrobić ciasto ( można mikserem z końcówką do drożdżowego ). Pozostawić do wyrośnięcia 30 min.
3 keksówki ( tyle wychodzi z tych proporcji , można do innej formy ) wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Chleby piec w temp. 200 st 1godz. 10 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia. Chleb jest dobry do spożycia nawet przez tydzień. Życzę smacznego :)