Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dewiza : szybko, prosto i smacznie. Taki właśnie jest ten chleb.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1387
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12238
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1387
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 59
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12238
Składniki
Do miski wsypać 1 szkl. mąki żytniej, drożdże i zalać 1 szkl. ciepłej wody, Przykryć ściereczką i zostawić na 10 min. w ciepłym miejscu..
Po tym czasie dodać mąkę, otręby, ziarna, sól, cukier i zalać 3 szkl. ciepłej wody. Wyrobić ciasto ( można mikserem z końcówką do drożdżowego ). Pozostawić do wyrośnięcia 30 min.
3 keksówki ( tyle wychodzi z tych proporcji , można do innej formy ) wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Chleby piec w temp. 200 st 1godz. 10 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia. Chleb jest dobry do spożycia nawet przez tydzień. Życzę smacznego :)