Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10607
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4777
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 860
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9019
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10607
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4777
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 860
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9019
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1329
Składniki
Wymieszać w misce mąkę żytnia i pszenną, cukier, sól, zakwas w proszku i suche drożdże. Stopniowo dodawać wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godziny. Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju, ziarna i wyrobić jeszcze raz ciasto.
Formę wysmarować olejem (keksówkę najlepiej, ja nie miałam i użyłam foremki aluminiowe jednorazowej). Ciasto przełożyć do formy posmarować woda i posypać ziarnami i mąką i naciąć delikatnie nożem. W foremce odłożyć jeszcze na około godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut, a następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze przez około 30 minut. Upieczony chleb odstawić do wystudzenia.