Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb
Rozpuścić drożdże z cukrem w cieplej wodzie i wlać do zakwasu oraz przesianej mąki.
Dodać pozostałe składniki zostawiają trochę pestek do posypania wierzchu chleba.
Wyrobić ciasto, które będzie lepkie i gęste.
Wyrobione ciasto przełożyć do formy 30cm na 10 cm wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Górę chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i wysypać pozostałymi pestkami dyni.
Wsadzić foremkę z chlebem do reklamówki tak aby góra nie stykała się z folią.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godzin. ciasto powinno wyrosnąć do krawędzi formy.
Po godzinie trzeba sprawdzić ciasto - jeśli chleb już wyrósł trzeba go zacząć piec.
Piekarnik nastawić na 180 stopni góra -dół. piec ok 1 godziny.
Po godzinie wyciągnąć chleb z formy i obrócić do góry nogami i znów na ok. 10 minut wstawić do piekarnika.
Po tym czasie wyciągnąć chleb - uderzyć go piąstką w dno jeśli słychać głuchy odgłos chleb jest gotowy.
Zostawić do ostygnięcia na kratce.
Moja dewiza : szybko, prosto i smacznie. Taki właśnie jest ten chleb.
Odsłon: 8763
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 51
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 283
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 51
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 283
Składniki
Rozpuścić drożdże z cukrem w cieplej wodzie i wlać do zakwasu oraz przesianej mąki.
Dodać pozostałe składniki zostawiają trochę pestek do posypania wierzchu chleba.
Wyrobić ciasto, które będzie lepkie i gęste.
Wyrobione ciasto przełożyć do formy 30cm na 10 cm wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Górę chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i wysypać pozostałymi pestkami dyni.
Wsadzić foremkę z chlebem do reklamówki tak aby góra nie stykała się z folią. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godzin. ciasto powinno wyrosnąć do krawędzi formy. Po godzinie trzeba sprawdzić ciasto - jeśli chleb już wyrósł trzeba go zacząć piec.
Piekarnik nastawić na 180 stopni góra -dół. piec ok 1 godziny. Po godzinie wyciągnąć chleb z formy i obrócić do góry nogami i znów na ok. 10 minut wstawić do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć chleb - uderzyć go piąstką w dno jeśli słychać głuchy odgłos chleb jest gotowy. Zostawić do ostygnięcia na kratce.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 118
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 8938