Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 75
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 61
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 265
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 173
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 75
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 61
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 265
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 173
Składniki
Rozpuścić drożdże z cukrem w cieplej wodzie i wlać do zakwasu oraz przesianej mąki.
Dodać pozostałe składniki zostawiają trochę pestek do posypania wierzchu chleba.
Wyrobić ciasto, które będzie lepkie i gęste.
Wyrobione ciasto przełożyć do formy 30cm na 10 cm wysypanej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Górę chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i wysypać pozostałymi pestkami dyni.
Wsadzić foremkę z chlebem do reklamówki tak aby góra nie stykała się z folią. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godzin. ciasto powinno wyrosnąć do krawędzi formy. Po godzinie trzeba sprawdzić ciasto - jeśli chleb już wyrósł trzeba go zacząć piec.
Piekarnik nastawić na 180 stopni góra -dół. piec ok 1 godziny. Po godzinie wyciągnąć chleb z formy i obrócić do góry nogami i znów na ok. 10 minut wstawić do piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć chleb - uderzyć go piąstką w dno jeśli słychać głuchy odgłos chleb jest gotowy. Zostawić do ostygnięcia na kratce.