Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To przepis na chleb, który musi pojawić się na wigilijnym stole. Zawiera on orzechy włoskie i żurawinę, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Wykonanie tego chleba jest bardzo proste i na pewno każdy sobie z tym poradzi. Naprawdę warto.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 157
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37480
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 157
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37480
Składniki
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, drożdże, posiekane orzechy oraz żurawinę, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką aby opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem. Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej).
Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.