Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy, bezglutenowy i smaczny chleb, który może zachować świeżość nawet przez rok - brzmi jak wypiek z powieści science-fiction? Nic z tych rzeczy! Przepis na chleb ze słoika jest jak najbardziej prawdziwy i powinien znać go każdy. Możesz go zawekować podobnie jak robi się do w przypadku domowych przetworów. Jeśli będzie odpowiednio przechowywany, bardzo długo zachowa świeżość i będzie cieszyć nas swoim smakiem.
8 wysokich słoików o płaskich ściankach (bez zwężeń) o pojemności ok. 800 ml
Przepis dnia
To w zasadzie sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę, ale wyśmienicie smakuje...
Odsłon: 11948
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 477
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam...
Odsłon: 604
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 477
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam...
Odsłon: 604
Składniki
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania chleba należy przesypać do dużej miski lub garnka, a następnie wymieszać ręcznie lub przy pomocy miksera, aby powstała rzadka i niezbyt zwięzła masa. Całość należy odstawić na minimum godzinę.
Słoki wysmaruj wewnątrz niedużą ilością oliwy z oliwek.
Kiedy ciasto wchłonie płyn, ciasto należy podzielić pomiędzy słoiki - z podanych powyżej proporcji powinno wyjść około 8 porcji (ilość zależy również od wielkości wykorzystywanych przez ciebie słoików). Ciasto powinno niemal w całości wypełniać słoiki. Zwróć uwagę, aby w słoiku nie pozostały wolne przestrzenie.
Słoiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 60-70 minut w połowie pieczenia zmniejszając temperaturę do 180 stopni.
Jeśli chcesz, aby chleb zachował świeżość na długo, lekko przestudzone słoiki z chlebem zakręć lub zamknij na klipsy typu weck. Ponownie wstaw słoiki do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około 40 minut, umieszczając je do góry nogami. Tak zapasteryzowany chleb możesz przechowywać w spiżarni, podobnie jak domowe przetwory.
Przed zjedzeniem, podgrzej chleb wkładając go na około 15-20 minut do gorącej wody.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami
Pieczywo
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną
Pieczywo
Chleb czosnkowy (chleb z czosnkiem)
Pieczywo
Bułki pszenne, śniadaniowe.
Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami
Pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu i bakalii. Smakują wyśmienicie...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną
A może chcecie pomysł oraz przepis na nowe bułki nie tylko na śniadanie, jeśl...
Odsłon: 266