Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podaję stary przepis na chleb na naturalnym zakwasie. Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej babci i postanowiłam go wypróbować. Chlebek wyszedł bardzo smaczny, o chrupiącej skórce oraz różnych dodatkach.
Duży słoik, foremki keksówki, naczynie szklane, łyżka drewniana, miska,
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 42
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 556
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 334
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 42
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 556
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 118
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 334
Składniki
ZAKWAS : I dzień: do szklanego naczynia wlewamy 25 g wody i 25 g maki żytniej typ 2000 mieszamy drewnianą łyżką, odstawiamy na 24 godzony . Czynność powtarzamy przez kolejne 5 dni. Tak zrobiony zakwas gotowy jest do przygotowania zaczynu. ZACZYN : 150 g mąki żytniej typ 720 połączyć z 150 g wody oraz 1,5 dużymi łyżkami przygotowanego zakwasu, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin. CIASTO CHLEBOWE: do całego zaczynu dodać 400 g maki żytniej typ 720 oraz 400 wody, 2 płaskie łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru, 2 duże łyżki słonecznika łuskanego lub sezamu wg uznania. Ciasto dobrze wymieszać przełożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy . Posypać sezamem. Piec około 55-60 minut w temperaturze 200 stopni , po 15 minutach zmniejszyć temperaturę o 10 -20 stopni. Upieczony chleb gorący wyjąć z formy schładzać na kratce . Pozostały zakwas 1 raz w tygodniu dożywić 1 porcją mąki i wody przechowywać w lodówce do kolejnego wypieku.
Chlebek z sezamem.
Chleb przygotowany do pieczenia.
Przygotowany zakwas.