Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 154
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12321
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 154
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2162
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12321
Składniki
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy zakwas, wodę i krótko wyrabiamy masę tylko do połączenia składników.
Formę w której będziemy piec chleb wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilżamy lekko wodą (pędzelek lub dłoń). Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 4 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy lekko wodą, prószymy lekko mąką najlepiej przez sito. Robimy delikatne nacięcia ostrym nożem ( w moim przypadku był to nożyk do tapet ;)
Chleb wkładamy na ok 40 minut do nagrzanego piekarnika. Wyjmujemy i dajemy chlebkowi odpocząć, wystudzić się.