Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwki w pełni. Korzystajmy z niego i cieszmy się ich smakiem, bo teraz są najsmaczniejsze. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, dlatego postanowiłam urozmaicić nimi jedno z moich ulubionych ciast. Dojrzałe, słodkie banany i śliwki tworzą duet idealny, który zachwyci podniebienia małych oraz dużych smakoszy. Delikatna nuta cynamonu dodaje ciastu cudownego smaku i aromatu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28313
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28313
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem i mieszamy.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu (w dwóch rzędach) układamy obok siebie kawałki śliwek, które delikatnie oprószamy cynamonem.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem oraz płatkami kokosowymi (opcjonalnie).