Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na chlebek do żurku. Z przepisu wyszły 3 chlebki.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 176
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3434
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 176
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 111
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3434
Składniki
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. W połowie ciepłej wody rozrobić drożdże i dodać razem z pozostałą wodą do mąki. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1,5 godz. Z wyrośniętego ciasta oderwać 3 małe kawałki (uformować 3 małe kuleczki, aby zrobić trzymadełko). Resztę ciasta podzielić na 3 części i uformować kule. Chleby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Środek każdego chlebka posmarować wodą i przykleić trzymadełka. Odstawić do wyrośnięcia na ok 20min. Piekarnik nagrzać do 200st i piec 25-30 min. Upieczone chlebki odstawić do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne, odkroić wierzch. Środek wydrążyć i posmarować białkiem i piec w 180st przez ok 12 - 15 min.