Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcina drożdżówka na słodko ze szklanką mleka – tak kojarzy mi się cudowne dzieciństwo :) Dlatego jak znalazłam ten przepis – w książce mojej ulubionej Ewy Wachowicz – nie wahałam się by ją zrobić. Jest bardzo prosta i przepyszna. Najlepiej zarobić zaczyn wieczorem, by miał całą noc by urosnąć.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4692
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34350
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113733
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4692
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34350
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113733
Składniki
Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy rozkruszone drożdże, wlewamy olej i letnie mleko. NIE MIESZAMY! Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godz. (najlepiej na noc) w ciepłe miejsce. Rano dodajemy mąkę, skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy (ale nie wyrabiamy! Ja zrobiłam to łyżką). Ciasto przelewamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Podajemy ze szklanką mleka i domową konfiturą. Sam też smakuje doskonale :)