Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek dyniowy to idealna propozycja na zdrową, jesienną przekąskę. Z powodzeniem zastąpi codzienne pieczywo, a jego lekko słodki smak pasuje do wielu dodatków. Podawaj go zatem z dżemem, kremem czekoladowym, pastą warzywną lub miodem – w zależności od upodobań. Chleb udekoruj pestkami dyni, by prezentował się jeszcze bardziej apetycznie.
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1617
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 157
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21297
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1617
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 157
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21297
Składniki
Chleb dyniowy przygotuj w keksówce o standardowych wymiarach (30x11x7,5 cm). Możesz jednak skorzystać również z innych form do wypieku ciasta – na przykład żeliwnej brytfanny czy formy ceramicznej.
W misce pokrusz drożdże, dodaj do nich cukier, wodę, a także 20 g mąki. Składniki wymieszaj, a następnie przykryj i odstaw na 20 minut. W ten sposób wykonasz zaczyn chlebowy.
W drugiej misce wymieszaj puree z dyni z pozostałymi składnikami. Dodaj do nich gotowy, wyrośnięty zaczyn chlebowy.
Wyrób ciasto drożdżowe. Będzie gotowe, gdy stanie się sprężyste i łatwo odejdzie od miski czy od ręki. Zwykle ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego trwa 10-15 minut.
Ciasto drożdżowe pozostaw w misce i przykryj ściereczką. Przenieś je do ciepłego miejsca i pozostaw tam na około godzinę.
Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Ponownie wyrób ciasto, po czym przełóż je do formy i odstaw na kwadrans.
Obsyp wierzch ciasta pestkami dyni. Następnie wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę.