Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa. Jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów we Włoszech. Podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Jest to idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebem jest szybki i prosty w przygotowaniu, przy czym rezultat jest efektywny.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 928
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 928
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru. Do wody wlać oliwę. Mąkę, kaszę i sól połączyć. Do sypkich składników dodać wodę i w misce wymieszać. Potem na stolnicę zagnieść delikatnie ciasto, podsypując mąką. Zrobić kulę włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przygotować blaszkę (moja miała wymiary 20x30) - wysmarować oliwą i posolić dno. Uformować ciasto w brytfance. W górę ciasta wcisnąć lekko oliwki i pomidory, posypać solą, pieprzem, rozmarynem, lekko skropić oliwą. Piec około 35min w 200stopniach.
Focaccię można przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcemy by chlebek był bardziej wyrośnięty i puszysty (tak jak u mnie), do jego upieczenia wykorzystujemy mniejszą blaszkę. Jeśli chcemy by chlebek był cieńszy i chrypiący, ciasto wykładamy na większą formę.