Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, miodowy chlebek alternatywa dla kupnego pieczywa
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1449
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38554
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1305
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1449
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38554
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1305
Składniki
Drożdże rozdrobnić w naczyniu. Dodać szczyptę cukru i soli. Wodę podgrzać. Drożdże zalać 1/4 szklanki. Równomiernie zasypać mąką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn nam wyrośnie dodać resztę cukru, soli, miód oraz pozostałą letnią wodę. Na koniec dodać mąkę. Wyrobić drożdżowe ciasto. Ciasto powinno mieć taką gęstość aby można je było formować w rękach. Z ciasta uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 -45 minut.
Piecz w temperaturze 175*C około 30 minut. Chlebek odstawić do wystygnięcia. Uwaga: Z tej proporcji mnie wyszły dwa bochenki - nie chciałam robić takich wieeelkich