Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, miodowy chlebek alternatywa dla kupnego pieczywa
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 821
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22868
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15282
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4978
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 821
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22868
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15282
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4978
Składniki
Drożdże rozdrobnić w naczyniu. Dodać szczyptę cukru i soli. Wodę podgrzać. Drożdże zalać 1/4 szklanki. Równomiernie zasypać mąką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn nam wyrośnie dodać resztę cukru, soli, miód oraz pozostałą letnią wodę. Na koniec dodać mąkę. Wyrobić drożdżowe ciasto. Ciasto powinno mieć taką gęstość aby można je było formować w rękach. Z ciasta uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 -45 minut.
Piecz w temperaturze 175*C około 30 minut. Chlebek odstawić do wystygnięcia. Uwaga: Z tej proporcji mnie wyszły dwa bochenki - nie chciałam robić takich wieeelkich