Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8635
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 734
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8635
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 734
Składniki
Do miseczki wlać maślankę i wodę. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Dodać płatki owsiane i pestki słonecznika. Pomieszać i zostawić na ok. 15 min. Dodać obie mąki ( można też dodać tylko mąkę typu 480 ok. 500 g ) i sól. Wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i wstawić do otwartego piekarnika nagrzanego wcześniej do 50 stopni. Pozostawić na 30 min. aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyjąć miseczkę z piekarnika. Ponownie wymieszać. Przełożyć do formy 11 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać ciasto i posmarować wodą. Najlepiej wygładzić mokrą ręką. Posypać płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Piec ok 50 min. Po wyjęciu z pieca chlebek wystudzić na kratce. Zajadać. Smacznego. Porady Mój Tato, jak i moja Babcia zawsze robili znak krzyża na chlebie przed odkrojeniem pierwszej kromki.