Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek odrywany to hit na grill, ten jest z masłem ziołowo-czosnkowym i tartym serem. Kształt ślimaka świetnie sprawdza się przy odrywaniu kawałków chlebka. Polecam, a kto już raz zrobi, będzie robił na każdą okazję. Taki chlebek to super pomysł na imprezę. Zaletą chlebka jest to, że na drugi dzień po spryskaniu go wodą i podgrzaniu w piekarniku smakuje jak świeży.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Składniki
Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Resztę składników wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem.
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt 40x30 cm. Jedną część wysmarować dokładnie masłem czosnkowym i posypać tartym serem. Na to nałożyć drugą część, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w spiralkę i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ślimak. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok 20-25 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!