Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chlebek najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326351
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12060
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16775
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5457
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326351
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12060
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16775
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5457
Składniki
Na suchej patelni uprażyć słonecznik, orzeszki piniowe i pistacje.
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Dosypać mąkę żytnią.
Wymieszać obie mąki w misce.
Dodać jedną łyżeczkę soli.
Dodać jedną łyżeczkę cukru i wymieszać.
Dodać uprażone na suchej patelni orzechy ze słonecznikiem i wymieszać.
Dodać świeże drożdże i ponownie wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać dwie łyżki rodzynek królewskich.
Dodać morele suszone.
Dodać śliwki suszone.
Wlać 500 ml serwatki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie odgazować ciasto, przełożyć do dwóch silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Wystudzić chlebki na kratce.
Smacznego !