Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chlebek najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24805
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5960
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 179
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24805
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5960
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 179
Składniki
Na suchej patelni uprażyć słonecznik, orzeszki piniowe i pistacje.
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Dosypać mąkę żytnią.
Wymieszać obie mąki w misce.
Dodać jedną łyżeczkę soli.
Dodać jedną łyżeczkę cukru i wymieszać.
Dodać uprażone na suchej patelni orzechy ze słonecznikiem i wymieszać.
Dodać świeże drożdże i ponownie wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać dwie łyżki rodzynek królewskich.
Dodać morele suszone.
Dodać śliwki suszone.
Wlać 500 ml serwatki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie odgazować ciasto, przełożyć do dwóch silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Wystudzić chlebki na kratce.
Smacznego !