Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chlebek najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem.
Na suchej patelni uprażyć słonecznik, orzeszki piniowe i pistacje.
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Dosypać mąkę żytnią.
Wymieszać obie mąki w misce.
Dodać jedną łyżeczkę soli.
Dodać jedną łyżeczkę cukru i wymieszać.
Dodać uprażone na suchej patelni orzechy ze słonecznikiem i wymieszać.
Dodać świeże drożdże i ponownie wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać dwie łyżki rodzynek królewskich.
Dodać morele suszone.
Dodać śliwki suszone.
Wlać 500 ml serwatki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie odgazować ciasto, przełożyć do dwóch silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Wystudzić chlebki na kratce.
Smacznego !
Bardzo lubię domowe pieczywo, ponieważ przypomina mi smaki dzieciństwa, a zap...
Odsłon: 3261
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 267
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 52
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 37
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 139
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 506
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 546
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 267
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 52
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 37
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 139
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 506
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 546
Składniki
Na suchej patelni uprażyć słonecznik, orzeszki piniowe i pistacje.
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Dosypać mąkę żytnią.
Wymieszać obie mąki w misce.
Dodać jedną łyżeczkę soli.
Dodać jedną łyżeczkę cukru i wymieszać.
Dodać uprażone na suchej patelni orzechy ze słonecznikiem i wymieszać.
Dodać świeże drożdże i ponownie wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać dwie łyżki rodzynek królewskich.
Dodać morele suszone.
Dodać śliwki suszone.
Wlać 500 ml serwatki i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie odgazować ciasto, przełożyć do dwóch silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Wystudzić chlebki na kratce.
Smacznego !
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 75
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 3336