Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 495
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 149
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 268
Faszerowana papryka to jedno z tych dań, które łączą w sobie wyjątkowy smak,...
Odsłon: 158
Suflet twarogowy z sezonowymi owocami to rewelacyjne letnie śniadanie lub des...
Odsłon: 3868
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 495
Słodkie tosty, robię je gdy chcę dodać słodki dodatek do śniadania lub kawy....
Odsłon: 149
Knedle to danie szybkie i łatwe w wykonaniu. Pomimo swej kaloryczności są dan...
Odsłon: 268
Faszerowana papryka to jedno z tych dań, które łączą w sobie wyjątkowy smak,...
Odsłon: 158
Suflet twarogowy z sezonowymi owocami to rewelacyjne letnie śniadanie lub des...
Odsłon: 3868
Składniki
ROZCZYN Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody oraz 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45 minut.
CIASTO Resztę składników (pozostałą mąkę, ziarna, otręby i siemię lniane oraz sól) połączyć z połową litra letniej wody. Wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże. Znów wszystko delikatnie dłońmi połączyć. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie przejmujemy się tym. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z podanej ilości piekę dwa chlebki w dwóch oddzielnych keksówkach, ale to czysto osobista preferencja – chlebki są wtedy niższe, bardziej zwarte, świetnie się kroją). Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45-60 minut, znów w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.