Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21528
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21528
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Składniki
ROZCZYN Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody oraz 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45 minut.
CIASTO Resztę składników (pozostałą mąkę, ziarna, otręby i siemię lniane oraz sól) połączyć z połową litra letniej wody. Wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże. Znów wszystko delikatnie dłońmi połączyć. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie przejmujemy się tym. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z podanej ilości piekę dwa chlebki w dwóch oddzielnych keksówkach, ale to czysto osobista preferencja – chlebki są wtedy niższe, bardziej zwarte, świetnie się kroją). Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45-60 minut, znów w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.