Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4826
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5202
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 4826
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 5202
Składniki
ROZCZYN Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody oraz 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45 minut.
CIASTO Resztę składników (pozostałą mąkę, ziarna, otręby i siemię lniane oraz sól) połączyć z połową litra letniej wody. Wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże. Znów wszystko delikatnie dłońmi połączyć. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie przejmujemy się tym. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z podanej ilości piekę dwa chlebki w dwóch oddzielnych keksówkach, ale to czysto osobista preferencja – chlebki są wtedy niższe, bardziej zwarte, świetnie się kroją). Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45-60 minut, znów w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.