Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podpatrzone u Jamiego Oliviera
blaszka średnica 20 cm, papier do pieczenia, wałek
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5490
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 986
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11944
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1417
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5490
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 986
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11944
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1417
Składniki
Wcześniej zagniotłam ciasto: Drożdże suszone rozrobiłam w odrobinie ciepłej wody z łychą mąki i szczyptą cukru. Trzeba odczekać aż zabuzują. Jeśli to drożdże świeże nie trzeba czekać. Potem dodaje się resztę mąki, oliwę, sól i dolewa trochę wody i wyrabia gładkie elastyczne ciasto. Zostawia się je w cieple do wyrośnięcia. Pesto wymieszałam ze startym twardym serem i jeszcze pieprz i suszony czosnek- świeży nie zdąży się upiec. I chlust oliwy.
Ciasto wałkuje się w kształt prostokąta, smaruje pesto z serem. Zwija w roladę, kroi w krążki i układa się w blasze wyłożonej papierem. Na ta proporcję wystarczyła mi blaszka o średnicy 20 cm. Znowu odstawia się w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecze się 20- 25 minut jak pizze. Dobre na ciepło jak i zimno.
Smacznego :)