Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podpatrzone u Jamiego Oliviera
blaszka średnica 20 cm, papier do pieczenia, wałek
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105542
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5918
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105542
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5918
Składniki
Wcześniej zagniotłam ciasto: Drożdże suszone rozrobiłam w odrobinie ciepłej wody z łychą mąki i szczyptą cukru. Trzeba odczekać aż zabuzują. Jeśli to drożdże świeże nie trzeba czekać. Potem dodaje się resztę mąki, oliwę, sól i dolewa trochę wody i wyrabia gładkie elastyczne ciasto. Zostawia się je w cieple do wyrośnięcia. Pesto wymieszałam ze startym twardym serem i jeszcze pieprz i suszony czosnek- świeży nie zdąży się upiec. I chlust oliwy.
Ciasto wałkuje się w kształt prostokąta, smaruje pesto z serem. Zwija w roladę, kroi w krążki i układa się w blasze wyłożonej papierem. Na ta proporcję wystarczyła mi blaszka o średnicy 20 cm. Znowu odstawia się w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecze się 20- 25 minut jak pizze. Dobre na ciepło jak i zimno.
Smacznego :)