Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podpatrzone u Jamiego Oliviera
blaszka średnica 20 cm, papier do pieczenia, wałek
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 203
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 879
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 496
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666461
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 203
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 879
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 496
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666461
Składniki
Wcześniej zagniotłam ciasto: Drożdże suszone rozrobiłam w odrobinie ciepłej wody z łychą mąki i szczyptą cukru. Trzeba odczekać aż zabuzują. Jeśli to drożdże świeże nie trzeba czekać. Potem dodaje się resztę mąki, oliwę, sól i dolewa trochę wody i wyrabia gładkie elastyczne ciasto. Zostawia się je w cieple do wyrośnięcia. Pesto wymieszałam ze startym twardym serem i jeszcze pieprz i suszony czosnek- świeży nie zdąży się upiec. I chlust oliwy.
Ciasto wałkuje się w kształt prostokąta, smaruje pesto z serem. Zwija w roladę, kroi w krążki i układa się w blasze wyłożonej papierem. Na ta proporcję wystarczyła mi blaszka o średnicy 20 cm. Znowu odstawia się w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecze się 20- 25 minut jak pizze. Dobre na ciepło jak i zimno.
Smacznego :)