Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb upieczony w domu to jest dopiero satysfakcja:) Przepis Justyny Steczkowskiej:)
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 230
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4922
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4815
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44845
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 464
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 230
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4922
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4815
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44845
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 464
Składniki
Do dużej miski lub garnka wlać wodę. Wrzucić drożdże, sól, miód, ziarna oraz zioła. Zamieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , gdzie nie ma przeciągu. Ciasto powinno odklejać się od ręki powoli. Nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani też zbyt gęste. Najczęściej ciasto potrzebuje 20 min, czasem pół godziny , żeby dobrze wyrosnąć . Kiedy już podwoi swoją objętość , mieszamy je dodając ugotowaną i ostudzoną kaszę.
Foremkę chlebową posmarować oliwą( można na dno nasypać grubych płatków owsianych , albo czerwony pieprz dla zaostrzenia smaku ), włożyć ciasto i ręką wilgotna od wody uformować wierzch bochenka. Rozgrzać piekarnik do 200°C, włożyć chleb i piec 60 min.