Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowy chlebek ziołowy to wspaniały pomysł na przystawkę lub samodzielną przekąskę na różne wydarzenia rodzinne, imprezy czy spotkania ze znajomymi. Potrawa jest nie tylko szybka i prosta w przygotowaniu, ale także pyszna i sycąca.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38954
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 402
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 170
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9253
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38954
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 402
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 170
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9253
Składniki
Przygotuj pesto. Posiekaj bazylię. Wszystkie składniki przenieś do blendera i zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mleko z drożdżami i odstaw na 10 minut. Dodaj cukier, jajka i roztopione masło. Ugnieć robotem kuchennym lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta do całkowitego połączenia. Dodaj mąkę i znowu wymieszaj.
Ciasto wyrabiaj przez ok. 8 minut, do uformowania ładnej i elastycznej kuli. Przełóż ją do naoliwionej miski i przykryj ręcznikiem. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełóż na blat podsypany mąką. Rozwałkuj je na duży prostokąt. Na nim rozsmaruj przygotowane wcześniej pesto i posyp serem Comté, pozostawiając 1 cm marginesu z każdej strony.
Zwiń ciasto w ciasny rulonik i połóż szwem do dołu. Przekrój ciasto na pół i zapleć ze sobą w spiralę. Chlebek ziołowy połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
W miseczce rozbełtaj jajko z dodatkiem łyżki mleka. Posmaruj mieszaniną wierzch chlebka. Piekarnik nastaw na 170 st. Celsjusza. Piecz danie przez 20-25 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij i ostudź. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.