Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-07-2021
Lubicie swojskie pieczywo ? Ja właśnie dziś wymyśliłam pyszny chlebuś niby nic a wyszedł tak pyszny że zniknął w parę sekund. Nie lubiłam piec swojskiego pieczywa ale chyba teraz polubię całkiem inny smak chlebka niż kupny
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1327
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 262
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 45
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1327
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 262
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 45
Składniki
Do miski wsypać mąkę pszenną, wsypać również sól, drożdże, cukier oraz dowolną mieszankę warzywną ja dałam lubczyk i czarnuszkę. Gdy wszystko mamy wsypane maślankę podgrzać na wolnym ogniu mieszając aby się nie przypaliła nie może być gorąca, wlać ciepłą maślankę i całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ze sobą wszystkich składników
Jak już mamy wymieszane wszystkie składniki naszykować blaszkę 31 na 12 wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć surowe wymieszane ciasto wyrównać powierzchnię i pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wtedy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z zimną wodą i w 200 stopniach piec przez 15 minut po wyznaczonym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec od 25 do 30 minut z pięć minut przed końcem pieczenia się chleba polać po całym chlebie 1/4 szklanki zimnej wody. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, posmarować zimną wodą poczekać chwilkę aby lekko ostygł i po chwili oddzielić papier od chleba pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu chleb bardzo ładnie się kroi musi być tylko ostry nóż
Chlebuś wyszedł wspaniały jak na mój wymyślony i pierwszy na maślance, konsystencja jest podobna jak chleb kupny razowy taki swojski chlebuś pieczony w domu roznosi się zapachem aż nie można się doczekać aby go spróbować. Mój chlebuś jest malutki na trzy osoby ale jeżeli ktoś ma więcej osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość produktów. Na kolację podałam mój chlebek z masłem prawdziwym, ogórkiem, pomidorem malinowym oraz kolejną kromkę z krążkami cebuli