Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, chrupiący i zdrowy chleb, to doskonałe uzupełnienie śniadania czy kolacji. Prosty przepis, który można modyfikować wg uznania jeśli chodzi o dodatki. Odpowiednie przechowywanie, gwarantuje świeżość i świetny smak przez kilka dni.
Waga, duża miska i ewentualnie malakser
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 225
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 225
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Składniki
Mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy słonecznik, płatki owsiane, orzechy,sól i oliwę z oliwek. Mieszamy. Na koniec wsypujemy cukier lub miód i drożdże. Dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy kilka minut ręcznie lub w malakserze. Ciasto powinno odchodzić od rąk. Wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 0,5 h. Przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia ( lub 1 długiej foremki). Posypujemy ulubionymi dodatkami i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika ( góra-dół) i pieczemy przez 20 minut do zrumienienia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 45 minut. Chleb powinien mieć chrupiącą skórkę, a dobrze wypieczony spód wydawać głuchy odgłos przy stukaniu. Wyciągnąć i studzić na kratce. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem :) Przechowywać owinięty lnianą ściereczką lub w specjalnym worku nna pieczywo.