Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity domowy chleb z gara. Aby wyszedł idealny najlepiej piec go w garnku rzymskim, jeśli jednak nie posiadasz takiego, użyj żeliwnego. Chleb wychodzi puszysty w środku z chrupiącą skórką z zewnątrz.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 150
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4206
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 177
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 150
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4206
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 177
Składniki
Do dużej miski przesiej wszystkie rodzaje mąki, wsyp sól, cukier i suche drożdże. Dokładnie wymieszaj, następnie wlej wodę i oliwę. Całość wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, dosyp ulubione ziarna i zacznij wyrabiać ciasto rękoma.
Masę wyrabiaj przez około 10 minut, będzie ona się kleić, ale to naturalne. Możesz sobie pomóc w tym procesie i skorzystać z robota kuchennego.
Wyrobioną masę przykryj ściereczką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Garnek żeliwny lub rzymski wysmaruj oliwą i posyp otrębami. Ponownie wyrób ciasto, tym razem krótko, wystarczy kilka minut. Następnie przenieś je do naczynia, zawijając po spód brzegi ciasta.
Przykryty garnek z chlebem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw na 200 stopni Celsjusza. Piecz od momentu nagrzania się pieca przez 80 minut. Po 70 minutach zdejmij pokrywę, dzięki temu skórka z chleba stanie się chrupiąca.