Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity domowy chleb z gara. Aby wyszedł idealny najlepiej piec go w garnku rzymskim, jeśli jednak nie posiadasz takiego, użyj żeliwnego. Chleb wychodzi puszysty w środku z chrupiącą skórką z zewnątrz.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7778
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 266
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2915
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 572
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7778
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 266
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2915
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 572
Składniki
Do dużej miski przesiej wszystkie rodzaje mąki, wsyp sól, cukier i suche drożdże. Dokładnie wymieszaj, następnie wlej wodę i oliwę. Całość wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, dosyp ulubione ziarna i zacznij wyrabiać ciasto rękoma.
Masę wyrabiaj przez około 10 minut, będzie ona się kleić, ale to naturalne. Możesz sobie pomóc w tym procesie i skorzystać z robota kuchennego.
Wyrobioną masę przykryj ściereczką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Garnek żeliwny lub rzymski wysmaruj oliwą i posyp otrębami. Ponownie wyrób ciasto, tym razem krótko, wystarczy kilka minut. Następnie przenieś je do naczynia, zawijając po spód brzegi ciasta.
Przykryty garnek z chlebem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw na 200 stopni Celsjusza. Piecz od momentu nagrzania się pieca przez 80 minut. Po 70 minutach zdejmij pokrywę, dzięki temu skórka z chleba stanie się chrupiąca.