Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity domowy chleb z gara. Aby wyszedł idealny najlepiej piec go w garnku rzymskim, jeśli jednak nie posiadasz takiego, użyj żeliwnego. Chleb wychodzi puszysty w środku z chrupiącą skórką z zewnątrz.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113040
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 754
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113040
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 754
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Do dużej miski przesiej wszystkie rodzaje mąki, wsyp sól, cukier i suche drożdże. Dokładnie wymieszaj, następnie wlej wodę i oliwę. Całość wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, dosyp ulubione ziarna i zacznij wyrabiać ciasto rękoma.
Masę wyrabiaj przez około 10 minut, będzie ona się kleić, ale to naturalne. Możesz sobie pomóc w tym procesie i skorzystać z robota kuchennego.
Wyrobioną masę przykryj ściereczką i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Garnek żeliwny lub rzymski wysmaruj oliwą i posyp otrębami. Ponownie wyrób ciasto, tym razem krótko, wystarczy kilka minut. Następnie przenieś je do naczynia, zawijając po spód brzegi ciasta.
Przykryty garnek z chlebem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw na 200 stopni Celsjusza. Piecz od momentu nagrzania się pieca przez 80 minut. Po 70 minutach zdejmij pokrywę, dzięki temu skórka z chleba stanie się chrupiąca.