Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu, tanie i smaczne ciasto o korzeniach głęboko tkwiących w starożytności.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 885
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 817
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 281
Składniki
Najpierw parę słów o mączce chleba świętojańskiego. Pochodzi ona ze zmielonych na proszek strąków (bez nasion) szarańczyna (Ceratonia siliqua L.) zwanego też karobem lub cerationią. Ma kolor brązowy, charakterystyczny słodkawy smak i zapach podobny do czekolady. Jest zamiennikiem kakao. Karob jest powszechnie uprawiany (lub rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego. Mączkę chleba świętojańskiego przywożę z wakacji w Chorwacji (gdzie nazywa się "rogač"), ale jest do kupienia w Polsce bez większego problemu i za umiarkowaną cenę. Warto poczytać o niej w internecie. Słowo "karat" oznaczające miarę jubilerską pochodzi właśnie od tej rośliny.
Produkty wydałem na kuchnię. Masło pokroiłem w kawałki, pozwoliłem mu poleżeć trochę w temperaturze pokojowej.
Cukier (ja posłużyłem się cukrem kokosowym, ale równie dobrze może być cukier biały lub brązowy, trzcinowy) utarłem bardzo starannie z jajkami i masłem na jednolity krem.
Do kremu dodałem mączkę karobową, Dokładnie wymieszałem na jednolitą masę.
Do masy dodałem przesianą mąkę pszenną (uprzednio wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia). W trakcie mieszania powoli dodawałem mleko.
Masę przełożyłem do keksówek (jednej dużej i jednej małej). Keskówki włożyłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczenie bez teromoobiegu przez ok. 50 min. Warto po wyjęciu sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Rekomendacja winna: kieliszek sherry Amontillado (Jerez), ale osobiście preferuję to ciasto z odrobnią koniaku lub brandy oraz espresso. Smacznego!