Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu, tanie i smaczne ciasto o korzeniach głęboko tkwiących w starożytności.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11691
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1299
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11691
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1299
Składniki
Najpierw parę słów o mączce chleba świętojańskiego. Pochodzi ona ze zmielonych na proszek strąków (bez nasion) szarańczyna (Ceratonia siliqua L.) zwanego też karobem lub cerationią. Ma kolor brązowy, charakterystyczny słodkawy smak i zapach podobny do czekolady. Jest zamiennikiem kakao. Karob jest powszechnie uprawiany (lub rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego. Mączkę chleba świętojańskiego przywożę z wakacji w Chorwacji (gdzie nazywa się "rogač"), ale jest do kupienia w Polsce bez większego problemu i za umiarkowaną cenę. Warto poczytać o niej w internecie. Słowo "karat" oznaczające miarę jubilerską pochodzi właśnie od tej rośliny.
Produkty wydałem na kuchnię. Masło pokroiłem w kawałki, pozwoliłem mu poleżeć trochę w temperaturze pokojowej.
Cukier (ja posłużyłem się cukrem kokosowym, ale równie dobrze może być cukier biały lub brązowy, trzcinowy) utarłem bardzo starannie z jajkami i masłem na jednolity krem.
Do kremu dodałem mączkę karobową, Dokładnie wymieszałem na jednolitą masę.
Do masy dodałem przesianą mąkę pszenną (uprzednio wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia). W trakcie mieszania powoli dodawałem mleko.
Masę przełożyłem do keksówek (jednej dużej i jednej małej). Keskówki włożyłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczenie bez teromoobiegu przez ok. 50 min. Warto po wyjęciu sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Rekomendacja winna: kieliszek sherry Amontillado (Jerez), ale osobiście preferuję to ciasto z odrobnią koniaku lub brandy oraz espresso. Smacznego!