Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto wychodzi niezwykle soczyste! Nadzienie ma przyjemny, słodko-kwaśny smak — poziom słodyczy można łatwo regulować ilością cukru. Świetnie czuć smak owoców — wiśni i czarnej porzeczki. U nas używamy mrożonych owoców, ale w sezonie można oczywiście wziąć świeże. Ciasto jest drożdżowe — przygotowujemy je sami, choć można też użyć gotowego.
wałek do rozwałkowania ciasta, blacha do pieczenia, polecam wałek do nacinania ciasta – ale nie jest to konieczne
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3501
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4271
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74287
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3501
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4271
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74287
Składniki
Postawcie jagody do rozmrożenia. Po rozmrożeniu lub nawet w trakcie włóżcie je do sitka, żeby mogły odcieknąć.
Przygotowujemy zaczyn. Zaczyn jest potrzebny, aby aktywować drożdże. Podgrzej mleko (np. w mikrofalówce) do temperatury ciała (około 38°C). Temperaturę można sprawdzić palcem (czystym :) ). Włóż palec do mleka – nie powinno wydawać się ani gorące, ani zimne. Dodaj cukier i drożdże. Rozkrusz drożdże palcami i rozpuść w mleku. Postaw zaczyn w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 40°C). Czekaj, aż pojawią się pęcherzyki — to znak, że drożdże zaczęły pracować. Zazwyczaj trwa to od 10 minut do 2 godzin. Jeśli po 2 godzinach nic się nie dzieje — zacznij od nowa. Drożdże mogły być stare, albo mleko miało złą temperaturę
Oddziel żółtka od białek. Połącz aktywny zaczyn, żółtka (3 szt), przesianą mąkę, sól i pokrojone w kostkę masło. Zagnieć ciasto rękami lub mikserem z hakiem — aż będzie jednolite i elastyczne.
Posmaruj dużą miskę olejem. Włóż do niej ciasto, przykryj folią lub ściereczką i postaw w ciepłe miejsce (może być piekarnik 40°C) na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość i stać się puszyste.
Odgazuj ciasto i uformuj kulę. Włóż z powrotem do miski, przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny. Wskazówka: Ciasto może leżeć w lodówce do 10 godzin — możesz zrobić je wieczorem, a rano upiec. Można ciasto też zamrozić (do 1 miesiąca). Rozmrażaj w lodówce około 10 godzin.
Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm — to będzie spód ciasta.
Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm — to będzie spód ciasta. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko posmarowaną olejem. Połóż na wierzch talerz jako szablon i plastikowym nożem wytnij okrąg bezpośrednio na blasze. Porada: 1. Nie wycinaj okręgu wcześniej — ciasto może się zdeformować przy przenoszeniu. 2. Nie używaj ostrego noża na blasze, żeby jej nie porysować. 3. Lepiej, żeby wasza blacha miała wysokie brzegi. Podczas pieczenia tego ciasta wydziela się sok.
Przygotowujemy wierzch ciasta. Rozwałkuj drugą część ciasta. Możesz użyć specjalnego noża do kratki (jak u nas) albo pokroić ciasto na paski szerokości ok. 1–1,5 cm, żeby potem ułożyć paski na krzyż — wierzch powinien być dość otwarty, żeby mogła odparować wilgoć.
Przygotowujemy nadzienie. Możesz: wymieszać owoce z cukrem wcześniej — wtedy ciasto będzie bardziej słodkie, lub wysypać owoce na spód i posypać cukrem z wierzchu — wtedy uzyskasz ciekawy kontrast: kwaśny dół i słodką górę. Delikatnie ułóż nasze nadzienie na spodzie ciasta.
Przykryj nadzienie kratką lub paskami z ciasta.
Odetnij nadmiar po bokach
Dociśnij brzegi, zawijając górne ciasto pod spód, aby było szczelne
Resztki ciasta można ponownie rozwałkować i zrobić z nich ozdoby — np. listki Porada: jeśli chcesz, aby ciasto po upieczeniu było złociste, posmaruj je żółtkiem — ale to nie jest konieczne.
Wstaw ciasto do piekarnika z grzaniem góra–dół. Temperatura: 180°C. Czas pieczenia: 20–30 minut, w zależności od piekarnika. Lepiej sprawdzać gotowość ciasta i kierować się nią.
Nadzienie nie zawiera mąki ani skrobi. Ciasto wychodzi miękkie, soczyste i bardzo smaczne! Podczas pieczenia może się pojawić sok — to normalne! Najwygodniej przenosić ciasto z blachy w dwie osoby, używając szerokich łopatek.
Smacznego! Koniecznie zajrzyj na nasz rodzinny kanał YouTube „Chef Varvara”, gdzie moja 9-letnia córka Basia przygotowuje to i wiele innych pysznych przepisów. Twoje komentarze i subskrypcje bardzo nas motywują https://youtu.be/ur59TRK64Bc