Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-06-2012
Pyszny chlebek drożdżowy z kawałkami czekolady i słodkimi czereśniami.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 411
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 396
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1479
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5726
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 411
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 396
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1479
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5726
Składniki
W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło i drożdże. Następnie wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub dłońmi, do uzyskania nie klejącego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki, natomiast jeśli za suche letniej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy, tworzymy dosyć płaski placek i wsypujemy czekoladę oraz czereśnie. Delikatnie łączymy, jeśli ciasto stało się za mocno wilgotne możemy podsypać niewielka ilością mąki. Jeśli składniki nam powypadały możemy je ułożyć na wierzchu ciasta, nie wpłynie to na smak chlebka. Ponownie zostawiamy na godzinę, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto pieczemy w temp. 205 C przez 20-25 min do uzyskania złotek skórki. Smacznego.