Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-06-2012
Pyszny chlebek drożdżowy z kawałkami czekolady i słodkimi czereśniami.
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 312
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2458
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 312
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2458
Składniki
W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło i drożdże. Następnie wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub dłońmi, do uzyskania nie klejącego, gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy trochę mąki, natomiast jeśli za suche letniej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy, tworzymy dosyć płaski placek i wsypujemy czekoladę oraz czereśnie. Delikatnie łączymy, jeśli ciasto stało się za mocno wilgotne możemy podsypać niewielka ilością mąki. Jeśli składniki nam powypadały możemy je ułożyć na wierzchu ciasta, nie wpłynie to na smak chlebka. Ponownie zostawiamy na godzinę, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto pieczemy w temp. 205 C przez 20-25 min do uzyskania złotek skórki. Smacznego.