Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka z modyfikacji Bayaderki. Na moim blogu możecie zobaczyć dokładne wykonanie.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17350
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 349
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4076
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 132
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 207
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17350
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 349
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4076
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 132
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 207
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 121
Składniki
Mąkę przesiewamy dodajemy drożdże, sól, cukier, żółtka oraz ciepłe mleko. Wszystko razem wyrabiamy ok. 10-12 min. ( jeśli ciasto po tym czasie będzie mocno luźne można dodać trochę mąki ). Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Następnie dodajemy rodzynki i chwilę wyrabiamy do ich połączenia z ciastem. Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1,5 godz. Napuszone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i odgazowujemy tzn. chwilę wyrabiamy, aby nie było w nim powietrza. Dzielimy na trzy równe części i z każdej kształtujemy wałek o dł. 35 cm. Wałeczki kładziemy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie i zlepiamy górne końce razem, zawijając lekko pod spód. Następnie zawijamy jak warkocz zaczynając od lewego wałeczka, przekładając go pomiędzy środkowy i prawy. Bierzemy prawy wałek i przekładamy pomiędzy środkowy i lewy. Środkowy wałek przekładamy pomiędzy lewy i prawy. Czynność powtarzamy do wykończenia. Końce zlepiamy i zawijamy pod spód chałki. Dokładne zaplatanie zobaczycie na TYM obrazku. Bułkę zostawiamy do napuszenia ok. 40 min, przykrywając ściereczką. Napuszoną smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody i smarujemy, następnie obsypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 200 C do złotego koloru. Smacznego.