Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka z modyfikacji Bayaderki. Na moim blogu możecie zobaczyć dokładne wykonanie.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 714
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 306
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 103
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 96
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 45
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 714
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 306
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 103
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 96
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 45
Składniki
Mąkę przesiewamy dodajemy drożdże, sól, cukier, żółtka oraz ciepłe mleko. Wszystko razem wyrabiamy ok. 10-12 min. ( jeśli ciasto po tym czasie będzie mocno luźne można dodać trochę mąki ). Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Następnie dodajemy rodzynki i chwilę wyrabiamy do ich połączenia z ciastem. Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1,5 godz. Napuszone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i odgazowujemy tzn. chwilę wyrabiamy, aby nie było w nim powietrza. Dzielimy na trzy równe części i z każdej kształtujemy wałek o dł. 35 cm. Wałeczki kładziemy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie i zlepiamy górne końce razem, zawijając lekko pod spód. Następnie zawijamy jak warkocz zaczynając od lewego wałeczka, przekładając go pomiędzy środkowy i prawy. Bierzemy prawy wałek i przekładamy pomiędzy środkowy i lewy. Środkowy wałek przekładamy pomiędzy lewy i prawy. Czynność powtarzamy do wykończenia. Końce zlepiamy i zawijamy pod spód chałki. Dokładne zaplatanie zobaczycie na TYM obrazku. Bułkę zostawiamy do napuszenia ok. 40 min, przykrywając ściereczką. Napuszoną smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody i smarujemy, następnie obsypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 200 C do złotego koloru. Smacznego.