Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałka z modyfikacji Bayaderki. Na moim blogu możecie zobaczyć dokładne wykonanie.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3478
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2843
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3478
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2843
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Składniki
Mąkę przesiewamy dodajemy drożdże, sól, cukier, żółtka oraz ciepłe mleko. Wszystko razem wyrabiamy ok. 10-12 min. ( jeśli ciasto po tym czasie będzie mocno luźne można dodać trochę mąki ). Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Następnie dodajemy rodzynki i chwilę wyrabiamy do ich połączenia z ciastem. Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miseczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1,5 godz. Napuszone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i odgazowujemy tzn. chwilę wyrabiamy, aby nie było w nim powietrza. Dzielimy na trzy równe części i z każdej kształtujemy wałek o dł. 35 cm. Wałeczki kładziemy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie i zlepiamy górne końce razem, zawijając lekko pod spód. Następnie zawijamy jak warkocz zaczynając od lewego wałeczka, przekładając go pomiędzy środkowy i prawy. Bierzemy prawy wałek i przekładamy pomiędzy środkowy i lewy. Środkowy wałek przekładamy pomiędzy lewy i prawy. Czynność powtarzamy do wykończenia. Końce zlepiamy i zawijamy pod spód chałki. Dokładne zaplatanie zobaczycie na TYM obrazku. Bułkę zostawiamy do napuszenia ok. 40 min, przykrywając ściereczką. Napuszoną smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką wody i smarujemy, następnie obsypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 200 C do złotego koloru. Smacznego.