Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny dodatek do greckich szaszłyków, gyrosu czy do chili con carne. Można je piec w piekarniku lub na patelni.
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 33
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 23
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208955
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 33
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 23
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208955
Składniki
Do ciepłej wody dodać drożdże, rozpuścić je i poczekać około 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, przyprawy i czosnek. Wlać wodę z drożdżami i wyrobić dokładnie ciasto (około 10 minut). Pod koniec wyrabiania dodać oliwę.
Odstawić ciasto na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 kawałków, uformować kuleczki i zostawić na około 15 – 20 minut, aby podrosły. Po tym czasie rozwałkować.
Chlebki piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 10 minut albo na rozgrzanej suchej patelni z obu stron.