Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny dodatek do dań z grilla, król każdej imprezy nie tylko tej pod chmurką ;) Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy sam w sobie jest tak pyszny, puszysty i aromatyczny, że możecie upiec go od razu z podwójnej porcji, bo zawsze znika w ekspresowym tempie ;)
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1423
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 289
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3221
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 304
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1423
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 289
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3221
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 304
Składniki
Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać sól, cukier, drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie wlać olej i zagniatać ciasto rękami, do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt 50x30 cm o grubości około 5 mm. Do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać widelcem. Masło rozsmarować na całym cieście, aż po brzegi. Wyciąć 6 długich pasków ciasta (wzdłuż dłuższego brzegu) o szerokości 5 cm. Każdy pasek zwinąć w harmonijkę. Zwinięte harmonijki ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Tortownicę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia chlebka na ok. 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół), przez około 35-40 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie kuchennym i odstawić do podrośnięcia lub wyrobić i zostawić do wyrastania w wypiekaczu do chleba. Drożdże suszone (instant) można zastąpić świeżymi (ok. 30 g), należy wtedy sporządzić rozczyn z wody, łyżki mąki, cukru i pokruszonych drożdży i odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie całość wlać do mąki i dalej postępować wg przepisu. Do masła można dodać inne, ulubione zioła (koperek, bazylię, szczypiorek itd.) albo zrobić chlebek na ostro dodając np. płatki chili.