Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na sobotnie, niedzielne śniadanko...? Szybko i smacznie ;)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 352
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11142
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3834
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1322
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 352
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11142
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3834
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1322
Składniki
Drożdze rozetrzec z łyżką cukru, dodac ciepłe (nie gorące) mleko i 3 łyżki mąki, wymieszac, odstawic zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.20 min.
Do miski przesiac 500 g mąki, zrobic zagłębienie. Jajko wymieszac z pozostałym cukrem (ilośc cukru zależy od tego czy wolimy aby chałka była bardziej czy mniej słodka, pamiętajmy,że do drożdzy daliśmy już łyżkę cukru). Do mąki dodajemy zaczyn, jajko z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz wodę i dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy długie wałki i zaplatamy warkocz ( ja podzieliłam wałki na pół z czego zrobiłam dwie mniejsze chałki), końce warkocza łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią do pieczenia blaszki.
W kubku mieszamy 2 łyżki ciepłej wody z łyżeczką cukru i smarujemy przy pomocy pędzelka chałkę. Posypujemy chałkę sezamem, makiem lub kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy 25,30 min. w temperaturze 200 stopni C. Najlepsza chałka jest z masełkiem, mlekiem, dżemem,miodem... Smacznego :)