Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na sobotnie, niedzielne śniadanko...? Szybko i smacznie ;)
Drożdze rozetrzec z łyżką cukru, dodac ciepłe (nie gorące) mleko i 3 łyżki mąki, wymieszac, odstawic zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.20 min.
Do miski przesiac 500 g mąki, zrobic zagłębienie. Jajko wymieszac z pozostałym cukrem (ilośc cukru zależy od tego czy wolimy aby chałka była bardziej czy mniej słodka, pamiętajmy,że do drożdzy daliśmy już łyżkę cukru). Do mąki dodajemy zaczyn, jajko z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz wodę i dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy długie wałki i zaplatamy warkocz ( ja podzieliłam wałki na pół z czego zrobiłam dwie mniejsze chałki), końce warkocza łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią do pieczenia blaszki.
W kubku mieszamy 2 łyżki ciepłej wody z łyżeczką cukru i smarujemy przy pomocy pędzelka chałkę. Posypujemy chałkę sezamem, makiem lub kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy 25,30 min. w temperaturze 200 stopni C. Najlepsza chałka jest z masełkiem, mlekiem, dżemem,miodem... Smacznego :)
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 19
Sezonowe, lekkie danie - makaron z kurczakiem, cukinią i kremowym sosem z tym...
Odsłon: 36
Koktajl na płaski brzuch to pogromca tłuszczu, ale także potęga przeciwutleni...
Odsłon: 1788
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 67
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 19
Sezonowe, lekkie danie - makaron z kurczakiem, cukinią i kremowym sosem z tym...
Odsłon: 36
Koktajl na płaski brzuch to pogromca tłuszczu, ale także potęga przeciwutleni...
Odsłon: 1788
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 67
Składniki
Drożdze rozetrzec z łyżką cukru, dodac ciepłe (nie gorące) mleko i 3 łyżki mąki, wymieszac, odstawic zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.20 min.
Do miski przesiac 500 g mąki, zrobic zagłębienie. Jajko wymieszac z pozostałym cukrem (ilośc cukru zależy od tego czy wolimy aby chałka była bardziej czy mniej słodka, pamiętajmy,że do drożdzy daliśmy już łyżkę cukru). Do mąki dodajemy zaczyn, jajko z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz wodę i dobrze zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Z każdej formujemy długie wałki i zaplatamy warkocz ( ja podzieliłam wałki na pół z czego zrobiłam dwie mniejsze chałki), końce warkocza łączymy i podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią do pieczenia blaszki.
W kubku mieszamy 2 łyżki ciepłej wody z łyżeczką cukru i smarujemy przy pomocy pędzelka chałkę. Posypujemy chałkę sezamem, makiem lub kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy 25,30 min. w temperaturze 200 stopni C. Najlepsza chałka jest z masełkiem, mlekiem, dżemem,miodem... Smacznego :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 1083
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 926