Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa pita to coś, co warto umieć zrobić. Z ich wykorzystaniem przygotujesz nie tylko sycący obiad, ale również smakowitą przekąskę dla gości. Gwarantujemy, że nie raz powrócisz do tego przepisu.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 704
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101468
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5978
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 704
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101468
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5978
Składniki
W misce umieść mąkę i wlej do niej lekko ciepłą wodę. Wsyp płaską łyżeczkę suchych drożdży. Na koniec dodaj łyżkę oliwy i sól. Ciasto wymieszaj, a następnie wyrabiaj tak długo, aż uzyskasz gładką konsystencję. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę, a nawet i 90 minut. Najlepiej, jeśli miskę z ciastem wstawisz do wcześniej nagrzanego piekarnika. Temperatura nie powinna być wyższa niż 35 stopni.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką. Ciasto chwilę wyrabiaj, a następnie podziel je na sześć równych kawałków. Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach w kulę. Postaraj się, by ciasto było gładkie, bez grudek.
Każdą kulę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy około 16-18 cm. Placki połóż obok siebie na drewnianej desce lub na papierze do pieczenia i przykryj ściereczką bawełnianą. Placki pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Chlebki możesz upiec w piekarniku lub uprażyć na suchej patelni. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem i połóż na środkowej półce w piekarniku. Na rozgrzaną blachę bardzo ostrożnie przerzucaj gotowe do pieczenia chlebki. Placuszki bardzo szybko zaczną puchnąć, przypominając puchate poduszki. Po 4-6 minutach zaczną się rumienić, a to znak, że możesz je wyjmować z pieca. Nie piecz chlebków za długo, by nie zrobiły się kruche. Mają być miękkie i puszyste.