Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa pita to coś, co warto umieć zrobić. Z ich wykorzystaniem przygotujesz nie tylko sycący obiad, ale również smakowitą przekąskę dla gości. Gwarantujemy, że nie raz powrócisz do tego przepisu.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 86
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 513
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 120
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 86
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 513
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 120
Składniki
W misce umieść mąkę i wlej do niej lekko ciepłą wodę. Wsyp płaską łyżeczkę suchych drożdży. Na koniec dodaj łyżkę oliwy i sól. Ciasto wymieszaj, a następnie wyrabiaj tak długo, aż uzyskasz gładką konsystencję. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę, a nawet i 90 minut. Najlepiej, jeśli miskę z ciastem wstawisz do wcześniej nagrzanego piekarnika. Temperatura nie powinna być wyższa niż 35 stopni.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką. Ciasto chwilę wyrabiaj, a następnie podziel je na sześć równych kawałków. Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach w kulę. Postaraj się, by ciasto było gładkie, bez grudek.
Każdą kulę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy około 16-18 cm. Placki połóż obok siebie na drewnianej desce lub na papierze do pieczenia i przykryj ściereczką bawełnianą. Placki pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Chlebki możesz upiec w piekarniku lub uprażyć na suchej patelni. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem i połóż na środkowej półce w piekarniku. Na rozgrzaną blachę bardzo ostrożnie przerzucaj gotowe do pieczenia chlebki. Placuszki bardzo szybko zaczną puchnąć, przypominając puchate poduszki. Po 4-6 minutach zaczną się rumienić, a to znak, że możesz je wyjmować z pieca. Nie piecz chlebków za długo, by nie zrobiły się kruche. Mają być miękkie i puszyste.